HTML

Kerületünk Könyvkirálya

A 2013. november 14-én indult program fél éven keresztül zajlik Budapest XX. kerületének óvodáiban és iskoláiban. A részt vevő gyerekek megtervezik a program logóját, elolvassák a könyveket, ajánlásokat írnak kortársaiknak, pontoznak és persze beszélgetnek a könyvekről. A szervezők reményei szerint a program végére kiderül, mit és miért szeretnek olvasni a gyerekek, a pedagógusok is megismerkednek a kortárs gyermek- és ifjúsági irodalommal, de ami ennél is fontosabb, olyan gyerekekhez is eljut a friss gyermekirodalom, akik a program nélkül nem biztos, hogy megismernék ezeket a könyveket.

Friss topikok

  • SiKriszti: LÁTLAK Egy érdekes dolgot meséltek az egyik középiskola könyvtárostanárai. A könyvet beborítottá... (2014.01.30. 11:52) Fókuszban III.

A pesterzsébeti gyerekek kedvenc könyvei

2014.06.18. 14:32 drágaszágom

2014. június 12-én a XX. kerületi Szabó Ervin könyvtárban rendezett ünnepélyes eredményhirdetéssel ért véget az első Kerületünk Könyvkirálya program. A német mintára indított kezdeményezéshez a Pesterzsébeti Pedagógiai Intézet és a Kaméleon Könyvközösség is csatlakozott, a rendezvény elsődleges célja az volt, hogy kiderüljön, melyik gyermek- és ifjúsági könyv a legnépszerűbb a kerület fiatal olvasói körében.

2013 novemberében 5 óvoda, 9 általános iskola és 4 középiskola közel 500 gyermeke, tanulója (és persze pedagógusa) csatlakozott a programhoz. A Kaméleon Könyvközösség 17 kiadó 67 könyvéből 5-5 példányt bocsátott a szervezők rendelkezésére. A könyvek listáját gyermekirodalmi szakértők állították össze korosztályi bontásban figyelembe véve a gyermekek életkori sajátosságait, előtérbe helyezve az elmúlt 10 év legérdekesebb és legértékesebb könyveit. A válogatásnál további szempont volt, hogy olyan könyvek kerüljenek a tanulók kezébe, amelyek az iskolai könyvtárakban nem érhetők el népszerűsítve ezzel a kortárs gyermek- és ifjúsági irodalmat.

A program sikere a szervezők várakozásait messze felülmúlta. A diákok és pedagógusok visszajelzései azt mutatják, jó ötlet volt kortárs könyvek olvasására és értékelésére buzdítani. Az óvodások mindegyik számukra ajánlott könyvvel megismerkedtek, az alsósok körében a Hol a mesém?, a felsősöknél A kék hajú lány, míg a középiskolásoknál a Semmi és a Skellig című könyvek voltak a legolvasottabbak.

Mind az óvodásoktól, mind az iskolásoktól azt kérték a szervezők, hogy a pontozás mellett néhány mondatban fogalmazzák meg véleményüket az olvasottakról. Közel 600 írásos vélemény, könyvajánló érkezett be, ezek közül néhány a Kerületünk Könyvkirálya blogon is olvasható.

 A teltházas eredményhirdetésen a legötletesebb logótervet, a legtöbb könyvajánlót író diákokat, a legaktívabb intézményeket, a legolvasottabb könyveket és végül a Kerületünk Könyvkirályait díjazták. A díjkiosztót követően az egyik Könyvkirály szerzőjével, Dóka Péterrel beszélgethettek a gyerekek.

Kerületünk Könyvkirálya 2014, Pesterzsébet

Óvodás korosztály: May Szilvia (ill. Petrók Ildikó): A Fásli utcai állatkórház (Cerkabella Kiadó)

6-10 éves korosztály: Aino Havukainen – Sami Toivonen (ford. Bába Laura): Tatu és Patu fura masinái (Cerkabella Kiadó)

10-14 éves korosztály: Dóka Péter (ill. Lakatos István): A kék hajú lány (Móra Kiadó)

14-18 éves korosztály: Timothée de Fombelle (ford. Pacskovszky Zsolt): Ágrólszakadt Tóbiás (Móra Kiadó)

 A program a szervezők önkéntes munkája révén valósult meg 17 könyvkiadó támogatásával. A tapasztalatok összegzését követően az elképzelések szerint a következő tanévben újabb kerületek bekapcsolásával fővárosivá válhat az olvasásnépszerűsítő program. Ehhez azonban további erőforrások bevonása szükséges.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvkiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr386351995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása